Az vagy, amit eszel, ez természetesen a szemünkre is vonatkozik. És talán az ünnepi lakoma után nemcsak arra vagy kíváncsi, hogyan lehet a legjobban méregteleníteni, hanem: Melyik vitamin javítja a látást? Semmi gond, eláruljuk, hogy mely élelmiszerek állnak rendelkezésre az egészséges szemek számára, és miért érvényesek úgy a klubban, mint a tányéron: a keverékben van!
Végül is a szemeinknek nagyon sok tennivalójuk van: egész nap a perspektívánk szempontjából cselekszenek, összpontosítanak, alkalmazkodnak a napfényhez és a sötétséghez, meg kell birkózniuk a számítógép kék fényével, valamint az UV sugárzással, a fotóvillanásokkal vagy a kontaktlencsékkel. Csak alvás közben van szünet. Annál is fontosabb, hogy a szaruhártya és a lencse megfelelő mennyiségű friss levegőt kapjanak, és legalább a legfontosabb vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal legyenek ellátva.
Melyik zöldség jó a szemnek?
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
A mindenki által ismert klasszikus sárgarépa. A ropogós zöldségekben gazdag béta-karotin található, amelyet szervezetünk A-vitaminná alakít. Ez segít a szemeknek folyadékot termelni és alkalmazkodni a szürkülethez. A-vitamin-hiány esetén a szemünk gyorsan elfárad és elkezd égni.
Sok béta-karotint tartalmaznak ezenkívül a: paprika, brokkoli, paradicsom, spenót, mangó és édesburgonya.
A madarak nyugodtan fogyasztják a napraforgómagot, mert az A-vitamin mellett rengeteg B-vitamint is tartalmaz, ami elengedhetetlen a látóideg (és az összes többi idegünk) számára az érzékszervi benyomások feldolgozásához és továbbadásához.
A B6-vitamin, a B12-vitamin és a folsav egyéb forrásai az állati termékek (hús, hal, tojás, tej), hüvelyesek, alma és banán, valamint zöld leveles zöldségek, uborka, paradicsom és szójabab.
A C-vitamin és az E-vitamin antioxidánsok, és védik a szemünket a szabad gyökök és az UV-sugarak okozta sejtkárosodástól. A retinának munkájához sürgősen C-vitaminra is szüksége van.
A bogyók, a diófélék és a citrusfélék, valamint a paprika rengeteget tartalmaznak.
Az omega-3 zsírsavak védik a makulát
Tengeri hal és dió a tányérján, kérem! Tanulmányok kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott étrend megakadályozhatja a súlyos szembetegségeket is. Tipikus példa a makula degeneráció, amely vaksághoz vezethet, és különösen gyakori a 65 éves és idősebb embereknél. Ha a makula (a retina legélesebb látási területe) nincs megfelelően ellátva tápanyagokkal, a salakanyagok felhalmozódhatnak és megzavarhatják a szem véráramlását. Homályos látás és homályos kontúrok ennek első jelei. Megfelelő mennyiségű Omega 3 (ami szintén bőségesen megtalálható a lenmagolajban), valamint a két karotinoid, lutein és zeaxanthin, megakadályozhatja az életkorral összefüggő makula degenerációt.
A másodlagos növényi anyagok, a lutein és a zeaxanthin, főleg a zöld zöldségekben találhatók meg, például brokkoliban, spenótban, kelkáposztában, borsóban és avokádóban. A két karotinoid nemcsak természetes napszemüvegként működik, hanem védi a szemet a számítógépek, televíziók és mobiltelefonok kék fénysugárzásától is.
Fontos tápanyagok a látáserőhöz
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Az antocianinok sötét növényi pigmentek, amelyek erősítik az ereket és ellátják a szemet oxigénnel és tápanyagokkal. Megtalálhatók bogyókban (áfonya, fekete ribizli, szeder), vörös szőlőben, meggyben, de lilahagymában, vörös káposztában vagy akár a padlizsánban is.
A cink hiánya hozzájárul a lencse változásához, szürkehályoghoz és makula degenerációhoz vezethet. A nyomelem főleg az állati termékekben található meg, de a diófélékben és a magokban is.
A szelén fontos szerepet játszik az egészséges lencsében. Elsősorban húsban, halban és tojásban, valamint gombákban, káposztában és hagymás zöldségekben található meg.
És mi rossz a szemeknek?
Természetesen, hogy ezt tudjuk: A homályos klubokban való lógás és a kanapén a lazulás ropival, valamint a Netflix nem egészen az, amit a szemünk jó tevékenységnek képzel el. Mindaddig, amíg inkább gyakrabban mint ritkábban, lemondunk egy cigarettáról, és időnként egyet elmegyünk szaladni, addig a filmnézés nem annyira vad. Amit kontaktlencse viselőként, legalább hetente egyszer, meg kéne adj a szemednek: egy nap napsütés nélkül. Manapság gyönyörű szemüvegek vannak minden ízlésnek és arcnak – és a kötőhártya, akárcsak az arcod, örülni fognak az extra oxigénellátásnak.
Étrend-kiegészítő csodafegyver
Szóval minden nap bedobok néhány vidám, színes vitamintablettát, és a pavilon készen áll? Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szervezet lényegesen jobban és hatékonyabban tudja hasznosítani az élelmiszerekből származó tápanyagokat, mint a mesterségesen előállított tápanyagok. Tehát nem kerülhetjük el a zöldeket. De ez nem számít, a gyümölcsök és zöldségek elkészítéséhez nagyon sok finom módszer létezik, minden ízléshez akad valami.
Receptek egészséges szemeknek
Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an
Mit szólnál egy turmixhoz például reggelire vagy délután? Nem kell feltétlenül tiszta kelkáposzta és földi saláta legyen, a legjobb, ha zöldségeket, magokat, diót, gyümölcsöt stb. keversz bele, egy kiegyensúlyozott íznek.
Ez a három turmixváltozat például finom és egészséges:
Áfonya / sárgarépa / dió vagy mogyoró / spenót / citrom / gyömbér
Alma / erdei gyümölcs / napraforgómag / mentalevél
Banán / spenót / sárgarépa / (kókusz) tej / lenmag / ananász
Dobd az összes hozzávalót a turmixgépbe, és ízlés szerint hígítsd fel vízzel. Adj hozzá egy teáskanál lenolajat, és egyelőre tiszta a látásod.